Az utolsó negyedben az egyik előadó nem tudott eljönni, helyette egy korábbi TED konferencia – Szófiában készült - felvételét láthatjuk.  Steve Keil: A játék a katalizátor:

http://www.ted.com/talks/lang/eng/steve_keil_a_manifesto_for_play_for_bulgaria_and_beyond.html

A téma teljes összhangban van a mai nap során elhangzott több gondolattal. Különösen a nap első  előadójának  – Dag Hinrichs –  szavai:  GO, JUMP, ENJOY –Menj, ugorj, élvezd! – csengenek újra a fülemben.

Mennyivel hatékonyabban tudunk tevékenykedni, vagy egyszerű hétköznapi teendőket ellátni, ha jókedvűen és élvezettel tesszük. Mennyivel egyszerűbb pl. a főzés, ha egy jópofa alkotó folyamatnak tekintjük, aminek a végén persze learathatjuk családunk, barátaink körében a finom falatokért kijáró babért J

De ugyanígy mennyivel könnyítjük meg saját dolgunkat, napjainkat, ha egyfajta  játékossággal közelítünk feléjük. Az agyunk játékra van programozva. Minél többet játszunk annál nagyobb az agyunk. Sivár és komor világ lenne játék - színház, labdarúgás, nevetés, táncolás nélkül.

 Steve szerint forradalomra van szükség, azért van szükségünk forradalomra, mert a dolgok nem működnek, a gondolkodásunk, a viselkedésmódunk elromlott.

És mik a kulcsszavak ahhoz, hogy ez megváltozzon?

Kreativitás, újítás, játék