Némethy László az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnöke Magyarországon, az Invitel telekommunikációs cég volt vezérigazgatója, és egy nagyon olvasmányos könyv szerzője.

Előadását azzal a megdöbbentő kijelentéssel kezdte, hogy a statisztikák szerint az újonnan alapított vállalkozások 70%-a az alapítást követő első két évben becsukja a boltot, a maradék 70%-a pedig az ezt követő két éven belül megy csődbe. A csődök, bezárások egy részének az exit stratégiák hiánya az oka. Igaz ez a már megállapodott vállalkozásokra is. És hogy miért fontos ez? Mert globálisan évi 15 millió munkahely szűnik meg e miatt a jelenség miatt.

Mi a teendő? Tervet kell készíteni, fel kell készülni ennek a végrehajtására, forgatókönyvet kell készíteni előre nem látott események bekövetkeztére is. Ki kell építeni a vállalkozás menedzsment kapacitását, ki kell alakítani, és folyamatosan jobbítani kell a vezetési technikákat.

Mi teszi ezt nehézzé? A saját attitűdünk és a hiedelmeink, például akár az exit szóhoz társított negatív érzet. A legnehezebb rész saját magunk megváltoztatása. Viszont érdemes ezzel kezdeni.