Herman Gábor javaslata: igazítsuk életmódunkat a nap járásához. Állítsuk előre egy órával az óráinkat, ezáltal nem csak energiát spórolunk, hanem ami ennél sokkal fontosabb: minden évben lesz átlagosan hetven napunk, amikor egy órával tovább lesz világos. Az átlagéletkort figyelembe véve ez egy élethossz alatt háromévnyi napfényt jelent.

Miért fontos ez? Az energia megtakarítás mellett jó hatással lenne a hangulatunkra, többidőnk jutna s világosban űzhető szabadidős tevékenységekre, ami az egészségmegőrzés és az életminőség területén fejtene ki jótékony hatást.

Kik élnek így? Előrébb az időzónájukban, mint a földrajzi helyzetük? A franciák, a spanyolok, belgák, hollandok. Kikkel kerülnénk egy időzónába? A finnekkel, lettekkel, a többi balti állammal, Ukrajnával, Romániával. Ha ezzel bárkinek gondja lenne, felteheti magának a kérdést: távolabb vinne ez bennünket egy méterrel is Európától? A válasz nyilvánvaló: nem. Talán ideje lenne azt csinálni, ami jó nekünk, és előre állítani az óráinkat. Talán más országok is követni fogják a példánkat.

GMT +2-t Magyarországnak!

https://www.facebook.com/groups/gmt2tohungary/