Francoise Chatelin

Mire is jó a matematika? Fejfájást okoz csak, vagy ad is valamit nekünk?

Nyáron szereztem a végzettségemet alkalmazott matematikából, így a választ én már Francoise Chatelin előadása előtt is ismertem. A válasz: ad valamit, és az minden, csak nem fejfájás. A matematika egy nagyon erős támasza minden más kvantitatív tudományoknak, és bizonyos tekintetben, mindennek.

Mi lenne, ha a matematika nem így fejlődött volna. Tegyük fel, hogy nem hallottunk volna soha a szinusz és koszinusz függvényekről. Ha nem hallottunk volna róluk, akkor nagyon keveset tudnánk a fényről, a hullámokról, és ezen keresztül, nem létezne rádiózás, de még elektromos áram sem.

A zseniális a világban az, hogy a matematika pont azért fejlődik, mert az élet hozza a problémákat. A matematika semmi mást nem ad nekünk, mint egy határozott, és számolható modellt az élet bizonyos helyzeteire. Ezek a modellek segítenek a többi tudománynak, hogy a saját területeiket fejlesszék.

Talán az elfogultság beszél belőlem, de én mindig is úgy éreztem a tanulmányaim alatt, és még most is így érzem, hogy a matematika a szív, ami vért pumpál a lábba, hogy az emberiség, a test, eljusson valahova.

Úgy érzem, hogy a Francoise is osztja ezt a nézetet.

János