Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jövő a jelenben

Könnyebben boldogulnánk, ha megismerhetnénk a jövőt, ha ismernénk versenytársaink pozícióját, ám legtöbben vívjuk a csatákat, hiszen a jövőt nem ismerjük.

Geoff McGrath  azt mondja, mégis van egy eszköz, amivel meg tudjuk ítélni, hogy mi fog történni a közeljövőben.  Ez nem sci-fi, ez a meglévő technológiák felhasználásával a józan paraszti ész használata. Ez egy technika, ami azonnal  méri saját mozgásainkat, versenytársaink mozgását, ezeket az információkat, tapasztalatokat kell összegyűjteni és ezekből a jövőt feltérképezni

Az adatok gyűjthetők, mivel a világot összetett rendszerek alkotják, a fizikai világ folyamatosan információt bocsát ki – internetes információáramlás, kamerák, pénzügyi mozgások, kereskedelmi értékesítés.

Vannak már chipek, érzékelők, amelyek folyamatosan követik egy-egy termék útját:  pl. egy üdítőital, melyik napon, melyik percben került ki a gyártósorról, mikor indult útra, mikor került ki a polcra.

Geoff McGrath, aki a McLaren szakértője elmeséli, hogy például a Forma1 verseny kielemzése hogyan történik, pedig ott igazán nehéz előre tervezni, mivel a verseny  dinamikus, és számtalan befolyásoló tényező alakítja. Megjósolhatatlan tényező az időjárás, ami ha változik másodpercek alatt kell döntést hozni, ezért olyan elemzéseket is előre kell készíteni, hogyha jön az eső akkor mi fog történni, mire kell készülni.

Tanácsa szerint az üzleti világban is ezt kell alkalmazni, és nem azt, hogy ott az elmúlt hónapban hogyan alakult az eladások, emelkedett vagy csökkent a termelés mennyisége. A múltbéli adatokat csak arra kell használni, hogy a jövőt tervezhetővé tegyük.

Elmondása szerint azok lesznek a csaták nyertesei, akik képesek ezekből az adatokból dinamikus stratégiát kialakítani és előre tervezni a jövőt.

0 Tovább

Tabu-szindróma

Tóth Eszter Zsófia történész előadása

Eszter történész, a kábítószer-fogyasztás és a szexualitás emlékezetének kutatója. Ma három történetet mesélt el nekünk.

 

Az elsőben a csepeli fémmű volt párttitkára a rendszerváltás után évekig nem beszélt a fiával, aki emiatt társaságot keresett, és végül egy kábítószeres közegben találta magát.

A másodikban egy hatvan éves, fonott kiskosárról mesélt, amiről mindössze két éve tudta meg édesanyjától a történetét, amely történet magában foglalta a holokauszt és családjuk Felvidékről történő kitelepítését is.

A harmadik történetben egy interjúalanyáról mesélt, aki a hatvanas-hetvenes években készült fotói mutogatása közben hallgatott el váratlanul, és kezdte el takargatni a fotók egy csoportját, mint aki nem akarja megmutatni azokat a kutatónak. Végül kiderült, Kádár János üzemi látogatásáról készült fotókról volt szó.

A három történet közös tanulsága, mindannyiunk életében, a családjainkéban biztos, a kollektív emlékezetünkben egyértelműen számos olyan dolog van, amiket tabusítunk, Vagy már, mint tabusított dolgokról nem értesülünk. Ez által megfosztjuk magunkat és a következő nemzedéket attól, hogy a múltból származó tudásra kapaszkodva messzebbre lásson, többet tudjon.

Eszter felelőssége kutatóként ugyanaz, ami mindannyiunké is: feltárni és újra- vagy elmeséltetni ezeket a történeteket, hogy tudásuk gazdagítsa az ismereteinket, az életet..

0 Tovább

A legősibb vállalkozások

Zwack Izabella, a Zwack család neves tagja adta elő a családi vállalkozások értékeit, amelyek már szinte a civilizáció kezdete óta léteznek világszerte. Meggyőző számok állnak statisztikailag is a mondandója mögött.

Egy családi vállalkozás morálisan sokkal több értéket képes közvetíteni a társadalom felé, mert természetes módon képes átvinni a családi légkört a vállalkozásba is.

Abban a világban, ahol négy évre választunk idehaza kormányt és a vállalatok negyedéves tervekben gondolkodnak nagyon fontos kérdés, hogy hol leszel ötven év múlva. Hol lesz a családod?

János

0 Tovább

Hangok a múltból

Nyisztor Ilona Csángóföldről, Pusztina nevű faluból érkezett. Magyarországtól alig ezer km-re lévő terület, ahol 70ezer fő őrzi a magyar nyelv eredetét, ősi szavainkat, ők a moldvai csángók.  A magyar nyelv olyan változatát beszélik, melyek még őrzik a nyelvünk eredetét.

Pusztina védőszentje Szent István, akinek tiszteletére Ilona népdalt énekel tiszta hangon, ám számunkra már néhány ismeretlen szóhasználattal.

Mányai Csaba azt kérdezi az előadótól az énekek után: „ Min múlik hogy a kultúrát, hagyományainkat megőrizhessük”

A válasz mondhatni egyértelműen hangzik:

„Állítsuk vissza és tanítsuk azokat a hagyományokat, dalokat, amelyek  a magyar kultúránkhoz tartozik.” – válaszolja Nyisztor Ilona

1 Tovább

Dag Hinrichs: Zombik és viziónáriusok

Dag Hinrichs arról beszélt, amivel mi, Magyar Telekom dolgozók, már találkozhattunk, amiről nem is olyan régen megjelentettünk egy kiadványt, azokról a szabályokról, amit Johnny Bunk is követett. Azok közül a szabályok közül is egyet emelnék ki, ami erősen kapcsolódott az előadáshoz. Kövess el tökéletes hibákat!

Ez a szabály az, ami segít elválasztani az ötleteinket magunktól, és így képesek leszünk megérteni, hogy egy rossz gondolat, egy rossz ötlet nem tesz minket rosszá. Abból az energiából, ami ebből a fakad, hatalmas ötleteket lehetünk képesek megvalósítani. Amire szükségünk is van, hiszen hamarosan 2,3 Földre lesz szükségünk ahhoz, hogy ellássuk az emberek igényeit.
Földet készíteni nehezebb, vagy az embereket megváltoztatni?
Remélem az előbbi.

János

1 Tovább

Újra itt

Tavasszal volt alkalmam részt venni a TEDxDanubia konferencián, az akkori téma a Képzelet ereje volt.

Fantasztikus előadókkal, szenzációs témamegközelítésekkel találkozhattam, nagy élmény volt, szó szerint egy más világot vetített, azt az üzenetet, hogy merjünk másként tekinteni a dolgokra, történésekre, életünkre, jó és rossz helyzetekre. Legyünk nyitottak, tekintsünk más szemszögből a környezetünkre, és figyeljünk.

Mai napig elkísérnek annak a napnak az üzenetei, mai napig ugyanolyan lelkesen mesélek barátaimnak egy-egy előadóról, témáról. Most újra itt lehetek, és óriási kiváncsisággal tekintek a nap elé, az előadások mind-mind olyan témákat feszegetnek, amelyeket itt, most, ma kell átgondolnunk, és ha kell, akkor változtatnunk!

A világ különböző kultúrái őrzik a múltat, melyekről nem megfeledkezve kell a jelenben élni és a jövőről gondolkodni!

1 Tovább

Megnyitó

Mányai Csaba a TEDxDanubia házigazdája és programigazgatója nyitja meg a napot ezekben a percekben. A TEDxDanubia Café 2011 rendezvény címe: Kultúrák párbeszéde.

A világban sok kultúra és még több szubkultúra él egymás mellett. Ezek felfedezésére csak egymás, a másik kultúrájának érdemi megértésén keresztül nyílhat meg az esély.

Kíváncsiságra, nyitottságra van szükség, hogy onnan is tanulni tudjunk, ahonnan nem számítunk rá.

Chris Anderson,  a TED kurátorának köszöntője következik.

1 Tovább

Az utolsó pillanatok

Az a megtiszteltetés ért, hogy Zsuzsa neve alatt írhatok, hála a technika ördögének. Az utolsó pillanatokban vagyunk! Hamarosan eldördül a rajtpisztoly, és kezdetüket veszik az előadások.

Dag Hinrichs fog előadni elsőként, aki a fenntarthatóság és innovációkutatás jeles képviselője.

Izgatottan várjuk! 

János 

0 Tovább

Beszélgetések

A nap az előadásokon kívül egyértelműen a beszélgetésekről fog szólni.

Az imént alkalmam nyílt megismerkedni és pár szót váltani Simonyi Andrással, volt washingtoni nagykövetünkkel. Aki nem tudná, ő miről ismertebb, annak álljon ez itt:

http://www.youtube.com/watch?v=FTbXLwV_cx4

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, de jól mutatja, milyen eszközökkel is volna lehetséges, hogy az országnak jó hírét keltsük a világban.

Ez is a kultúrák párbeszéde.

0 Tovább

Reggeli sürgés-forgás

Jó reggelt mindenkinek!

Az Urániában már most nagy az élet. Minden és mindenki készen áll, a technikán az utolsó simításokat végezzük, működnek a kávégépek, érkeznek a részt vevők, a regisztráció elkezdődött.

Mai előadóink közül is már többen a helyszínen vannak. Mikrofonpróba, névkártyák rendezgetése és izgatott várakozás.

A Kultúrák párbeszéde, a TEDxDanubia Café 2011 hamarosan elkezdődik.

0 Tovább

T Blogger eligazítás

A holnapi, TEDxDanubia konferenciáról online tudósít 3 blogger: Anikó, János és Zoltán.

Már itt vagyunk az Urániában, folynak az előkészületek :)

Holnap jövünk :)

0 Tovább

A közvetítés :)

2011. szeptember 23-án pénteken mindazok, akik nem jutnak el a budapesti Urániába, azok a Telekomnak köszönhetően élőben is követhetik az eseményt.

A webcastot itt találjátok:

http://www.origo.hu/tudomany/tudnijo/tedx/index.html

 

És hogy miért nem érdemes lemaradni a napról? Arról beszéljen a tavaszi TEDxDanubia közönsége:

http://www.facebook.com/TEDxDanubia#!/photo.php?v=10150328060304662

0 Tovább

Blogolj élőben a TEDxDanubia Caféről, ingyen!

Tudásszomjas bloggerek jelentkezését várja a TEDxDanubia és a Magyar Telekom

 

 

Érdekel, hol húzódnak a különböző kultúrák között határvonalak? Hogyan léphetünk túl a kulturális árkokon, hidakat építve a szakadékok felett? Ha választ szeretnél kapni a kérdésekre, és még írói ambícióid is vannak, nincs más dolgod: indulj a Telekom által meghirdetett pályázaton, hogy az első sorokban ülve élőben tudósíts a TEDxDanubia konferenciájáról. Győzd meg pályázati anyagoddal a zsűrit: Te lennél a legjobb tudósító!

 

Legyél ott szeptember 23-án a TEDxDanubia Cafe 2011-en, tudósíts az eseményen megszólaló szakmai zsenik előadásáról, készíts velük interjút és blogold le, postold ki vagy csak küldj tweet-eket a rendezvényről. A tudósításhoz saját csatornáidon túl a TEDx hivatalos felületeit is felhasználhatod. Adataidat és egy rövid indoklást, hogy miért te vagy a legrátermettebb a feladatra, szeptember 19-ig küldd el a tblogger@tedxdanubia.comcímre.

 

A pályázat pontos kiírását itt találod: http://www.telekom.hu/static/sw/download/TEDx_blogger_palyazati_felhivas.pdf

 

 

További információk a konferenciáról:

http://www.tedxdanubia.hu

 

0 Tovább
123
»

tedxdanubia

blogavatar

A TEDxDanubia eseményeiről 2011 szeptemberétől élőben tudósítanak bloggerek. Olvassátok és csatalakozzatok virtuálisan ezekhez az inspiráló napokhoz!

Utolsó kommentek