Hessel szerint a rákos megbetegedés, viselkedését tekintve egy olyan fertőzéshez hasonlít, amikor a saját sejtjeink bolondulnak meg.

Száz évvel ezelőtt a mikrobák miatt aggódtunk. A penicillin és a többi antibiotikum felfedezése forradalmasította a gyógyítást. Ma a rák miatt aggódunk és a gyógyszeripar fejlettsége lehetővé teszi, hogy a legfejlettebb gyógyszerek nagyon célzottan a rákos sejteket támadják.

Ilyen, célzott gyógyszerekre lenne szükségünk.

Csakhogy a gyógyszertervezés hosszadalmas (akár tizenöt évig is eltartó) kockázatos, és mindezért nagyon drága folyamat. Az elmúlt évek adatait megfigyelve látható, hogy egyre több pénzt emészt fel, és egyre kevesebb gyógyszert eredményez, tehát a hagyományos módszerekkel történő fejlesztés fajlagosan még drágul is.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma rák sem, a célzottan készülő gyógyszerek tehát nagyon kevés emberen tudnak segíteni. Miközben tudjuk, hogy a rák legyőzéséhez célzott gyógyszerekre van szükségünk. A megoldás: újra kell gondolni hogy fejlesztünk gyógyszereket.

Erre hoztam létre a Pink Army Cooperative-ot, az első mindenki által tulajdonolt, nonprofit gyógyszerfejlesztő közösséget, hogy a lehető legjobb rákgyógyszereket fejlesszük ki, amilyen gyorsan csak lehetséges, amelyeket azután ingyen adunk az embereknek.

Mekkora őrültségnek hangzik ez és egyáltalán hogyan lehetséges ez?

Tizenöt évvel ezelőtt az ingyenes e-mail és tárhely ígéretével induló szolgáltatásokra kaptuk fel a fejüket, ma mindenkinek ingyen e-mailje van. Egy új üzleti modell kellett, hogy szülessen ehhez.

De hogyan csináljuk ezt a gyógyszeriparral?

A válasz a digitális genetikus tervezés. (Digital genetic engineering.) A tudás és a szoftverek, valamit a DNS nyomtatási technológia ma mindenki számára elérhető és egyre megfizethetőbb lesz.

Mivel egyetlen emberre tervezünk gyógyszert nincsen szükség hosszú és drága tesztekre, ez nagyon lerövidíti a folyamatot.

Az Autodesk szoftverjével olyan gyógyszereket tervezünk, melyek a rákos sejteket magukat használják a rák elleni anyag termelésére a szervezetben (oncolytic virus), a 3D nyomtatók segítségével a világtörténelemben először egy szoftvercég által készített életformát hoztunk létre.

Személyre szabott „antibiotikumok”, gyógyszerek készülhetnek a rák ellen. Miután kidolgoztuk egy emberre a működő eljárást, felskálázzuk, kidolgozzuk az eljárást a tömegek számára is.

A 3D nyomtatási technológiák fejlődése és az open source kutató fejlesztő központok ismét megmutatják a „Mi” erejét, (power of ’Us’) és forradalmasítják a gyógyszerek kutatását, fejlesztését.

(Update I. a 2014-es TEDxDanubia konferencia másnapján jelent meg ez a cikk az onkológiai vírusterápia első jól dokumentált sikeréről.)