A globális felmelegedés hatására a világtengerek szintje emelkedni fog. A mértékekről vitatkoznak, de a ténnyel mindenki egyetért.

A tengerszint emelkedés a föld számos rendkívül sűrűn lakott területét veszélyezteti.

Hogyan óvjuk meg a szárazföldet a tengerektől?

A világ népességének 8%-a él folyódeltákban, ahol jól megfigyelhető, ahogy a folyó hordalékokból partot építő hatása és a tenger eróziós hatása egymásnak feszülnek. Ismert tény, hogy a mangrove fák olyan összefüggő élőhelyet alkotnak a tengerpartokon, amely nemcsak a szárazföldet építi, hanem más fajok számára is élőhelyül szolgál. Az utóbbi években 25%-kal csökkent a tengerpartokon mangrove erdők kiterjedése.

A Baróthy Anna és társai által alapított budapesti a Szövetség 39 alkotócsoport Balázs Gergely segítségével erre a komplex problémára adott választ a francia  Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti pályázatán és hozta el 529 pályamű közül a fődíjat 2013-ban.

A CALTROPe egy moduláris rendszer, melynek lényege, hogy tenger és szárazföld találkozásán mangrove erdők telepítését támogató betonmodulokat telepítenek, melyekbe a fákat ültetik. Idővel a kialakuló erdő a természeten kialakulthoz hasonló módon egyszerre szolgál élőhelyül és óvja meg a szárazföldet a tengertől, biztos határt alkotva a part és a tenger között.