Noah Raford alkalmazott jövőkutató arról mesél, a világot térképek mentén látjuk. Térképek segítségével navigálunk, a térképek leírják a környezetet, a körülöttünk látható hatalmi struktúrákat is. Amikor tervezünk, akár egy utazást, akár bármilyen tevékenységet, térképeket használunk, térképet készítünk. Ez alapvető tevékenységünk, akkor is, ha és amikor ezzel nem vagyunk tisztában.

Noah Raford

A térképek tervezése, tervek készítése része az életünknek, melynek a lépéseit mindenki ismeri:

  1. rájönni, elemezni, hol vagyunk,
  2. térképet rajzolni,
  3. azonosítani, hová tartunk, hová szeretnénk eljutni,
  4. kitalálni, megtervezni az odavezető legjobb útvonalat.

De hogyan tervezünk a jövőre, amit nem ismerünk? Noah szerint a térképek korának vége. A minket körülvevő világ folyamatosan változik és a változás sebessége olyan nagy, hogy szinte lehetetlen hatékony térképeket, terveket készíteni.

Példák a változásra: a politikában egyre több szereplőnek egyre kevesebb autoritása van, az utakon megjelennek a saját magukat irányító gépjárművek, a robotika fejlődésével a munkahelyek fele rövid időn belül automatizálható. mit jelent mindez az oktatás kapcsán? Vagy a munkaerő gazdálkodásban? A klímaváltozás társadalmi nyugtalansághoz vezet, így lett egy oroszországi erdőtűzből elmaradt termés másutt, ami emelkedő és spekulációnak kitett élelmiszerárakhoz és tüntetésekhez, végül az Arab Tavaszhoz vezetett. Afrika lakosságának 42%-a 14 év alatti. Ők és a világ gyermekei egy olyan világban fognak felnőni, amiről semmit nem tudunk biztosan.

A változás kora. Egy változó kor. [Age of change. Change of Age.]

Hogyan csináljuk, térkép nélkül? Öt alapelv segít ebben bennünket:

  1. Kezdd azzal, aki vagy, amid van! Kezdd el!
  2. Képzelj el egy jobb világot és oszd meg ezt a képet másokkal! Ezáltal kiterjesztjük a képességeinket.
  3. Készíts próbaverziókat. Próbálj ki mindent, hagyd, hogy új célok jelenjenek meg. Ki kell fejlesztenünk a cselekvésre való hajlamot magunkban. Cselekedj!
  4. Keresd és használd ki a lehetőségeket, juss el amilyen messze és olyan gyorsan, ahogy csak lehet!
  5. Ismételd újra és újra a fentieket és találj időt az [újra]értékelésre, átértékelésre!

Egy cselekvésre hajlamosított hozzáállással a „Célok, módok, lehetőségek” korlátozó metodikája helyett egy „Ezzel főzhetünk, ezért így főzünk, és ide jutunk: eljutunk valahová” attitűddel abból teremthetünk gyarapodó ökoszisztémánk, amink van, ahelyett, hogy az alapanyagokat gyüjtögetnénk az elinduláshoz. Ez a hozzáállás segíthet hozzá a lehetőségek előbukkanásához, melynek segítségével megnyílnak a világ lehetőségei előttünk, anélkül, hogy térképre lenne szükségünk.