Baranyi József biomatematikusként a mikrobiológiai folyamatok modellalkotásával foglalkozik. Az elsőre elvont téma valójában nagyon is érthető és fontos kérdéseket feszeget: Hogyan viselkedünk stresszhelyzetben? Biztos, hogy ilyenkor megfelelőek a reakcióink? Hogyan lehetne másként?

A kutató előadásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a válaszokat akár a baktériumok világában is megtalálhatjuk. Ha párhuzamba állítjuk az emberi közösségeket és a bakteriális világot, hasonló viselkedés minták figyelhetők meg.

Mindkét hálózat a környezet hatására változik, kedvező környezetben növekedés várható, a baktériumok egyre nagyobbak lesznek, az emberek között pedig jól működik a gazdaság. Azonban stressz hatására a baktériumuk viselkedése az emberekével ellenkező: noha a cél, a túlélés megegyezik, a baktériumok mégis rugalmasabb stratégiákat használnak.

Ennek a stratégiának a megismerését és későbbi használatát szorgalmazza Baranyi József. Célja, hogy az elkövetkező válsághelyzetekben az emberiség reakciója ne az ellenségeskedés és a szegregáció legyen, hanem inkább az együttműködés, az erőforrások kiaknázása jelentkezzen, ahogy a baktériumoknál is.