A TEDxUniversity színpadán ma reggeli második előadónk Duda Ernő a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke az egészségtudatról, betegségtudatról, egészségügyről beszélt.


Duda Ernő

Egészségtudat. Általános vélekedés, amely befolyásolja az emberek gondolkodását és döntéseit, hogy ha nincsenek tüneteink, egészségesek vagyunk. Az emberek még büszkék is rá, hogy nem járnak orvoshoz. Míg autóink tele vannak szenzorokkal, az üzemanyagszinttől az olajnyomáson át a kiégett izzókig, egyes típusok még azt is kijelzik, ha csökken a keréknyomás, addig a szervezetünkben zajló folyamatokról csak akkor szerzünk tudomást, ha a szervezetünk jelez. Tünetekkel. Vagy, ha szűrővizsgálatokat végeztetünk magunkon. Amit tehetünk, mert mindannyian dönthetünk úgy, hogy részt veszünk az ingyenes, vagy választjuk a pár tízezer forintért elvégezhető magán szűrővizsgálatokat. A teljes populáció szintjén lehet jelenleg még drága és így fenntarthatatlan e vizsgálatok elvégzése, de lássuk be: mi nem a populáció vagyunk. Magunknak, a szeretteinknek, konkrét személyeknek a vizsgálatáról beszélünk, amelyek nagyságrendekkel megnövelik a későbbi stádiumokban felismert betegség gyógyítási esélyeit, a kezelés költségei pedig jelentősen alacsonyabbak maradhatnak.

Az egészségügynek változnia kell. Egy reaktív, a betegségeket a tünetek jelentkezésekor hatalmas költségekkel és heroikus küzdelemmel kezelni tudó betegségiparból, amely finanszírozásának 97%-át a gyógyításra, és mindössze 3%-át költi megelőzésre, egy a megelőzést, az egészséges élettartam meghosszabbítását előtérbe helyező és adott esetben a privát szektorral szorosan együttműködő szolgáltatássá kell válnia.

Nekünk magunknak pedig a jelenlegi passzív résztvevői státuszunkat aktívra, sőt proaktívra kell változtatnunk. Azzal, hogy elmegyünk szűrővizsgálatokra, hogy az autóinkhoz hasonlóan (egészségügyi) szenzorokkal és alkalmazásokkal vesszük körül magunkat és otthonainkat. Ehhez újra kell gondolnunk, el kell döntenünk, egészségesnek gondoljuk-e magunkat csak azért, mert tünetmentesek vagyunk.