Nikhil sztár. Még csak 19 éves, de már van egy bestseller könyve az oktatásról. Oktatás kutató.

Előadása elején felhívja figyelmünket az oktatás, tanulás és iskoláztatás közötti különbségre. Az amerikai oktatási rendszerről beszél, mely a 18. századi porosz rendszeren alapult, mely engedelmeskedő, magát a hierarchiának alávető alattvalókat állított elő. Ennek eredménye a jelenlegi krízis. Charles Silbermann Crisis in the classroom c. könyvére utal.

Mark Twaint idézi: „Sosem engedtem, hogy az iskoláztatásom útját állja a képzésemnek.” („I never let my schooling intervene my education”)

Ez a nem régóta működő rendszer éles ellentétben áll evolúciós örökségünkkel, mondja Nikhil, miszerint egy játszva és utánozva tanuló faj vagyunk.

Neil-t és a Summerhill iskolát hozza, ahol a demokratikusan irányított iskolában a legkisebbek által is megtapasztalható a felelősség, (és hogy gazdái vagyunk mindannyian az iskolának,) a demokratikus folyamatokban történő részvételen keresztül. Ezzel szemben a hagyományos iskolatípusban elvész a motiváció. Charles Holt szerint a gyermek legjobb helye a tanuláshoz a felnőttek körül van.

Nikhil Goyal előadásának fő üzenete, hogy meg kell reformálnunk az iskolát, legelsőkén fel kell tegyük magunknak a kérdést, milyen kvalitásokat szeretnénk az (iskolarendszerünkből kikerülő) emberekben látni?

Nikhil sztár. Még csak 19 éves, és nehéz dolga van Sir Ken Robinson cipőjében a TED(x) színpadán. De tisztességesen helytáll és lendületes, jó beszédet mond egy fontos ügyben.